dilluns, 2 de juny del 2008

ELABORACIÓ DE SABONS NATURALS


Data: Dijous 15 de maig 2008

Lloc: Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Subseu de l’Espluga de Francolí – Sala Polivalent. Plaça del Mil·lenari (Oficina d’Informació i Turisme). L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà).

Programa:

16:00 Presentació de la Jornada. Presentació del Projecte Agrival.

Sra. Eva Moré (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya)

Sr. Pere Cabot (IRTA)

16:30 Taller d’elaboració de sabons naturals (I)

Sra. Anna M. Franco (Artesana de sabons)

18:00 Pausa-cafè

18:30 Taller d’elaboració de sabons naturals (II)

Sra. Anna M. Franco (Artesana de sabons)

20:00 Cloenda de la jornada

Documentació aportada pel professorat

Per Ana Maria Franco

SABÓ

Soap paraula anglesa que prové del llatí sapōne.

Sabó: denominació genèrica dels detergents constituïts per una sal alcalina i per un àcid gras que serveixen, principalment, per a rentar la pell, la roba blanca i altres objectes.

HISTÒRIA DEL SABÓ

ELS EGIPCIS

Els egipcis ja utilitzaven un producte sabonós que consistia en una barreja d’aigua d’oli i ceres vegetals o animals. Aquesta fórmula també era utilitzada pels grecs i els romans.

Al segle VII existia una potent indústria a Espanya i Itàlia. A la ciutat italiana de Savona s’elaborava un sabó d’oli d’oliva que també feien els musulmans.

Al segle XV va aparèixer el sabó de Marsella, percussor dels sabons actuals, preparat amb una barreja d’ossos i grasses vegetals.

La indústria sabonera va es va estendre a les ciutats costaneres del Mediterrani gràcies a l’abundant presència de l’oli d’oliva i la sosa natural.

Els fenicis cap al segle 600 aC van utilitzar el sabó per a la neteja de fibres tèxtils de llana i cotó.

ELS ROMANS

Històricament, els sabons foren els primers detergents emprats i la seva producció es coneguda des de fa més de dos mil anys.

Originàriament, els sabons s’empraven per a la medicina i no van adquirir importància com a agents netejadors fins als primers segles de la nostra era.

Segons conta una llegenda, el sabó va ser descobert per un grup de dones que rentava la roba a la vora del riu del Monte Sapo.

En el cim d’aquesta muntanya es cremaven animals en sacrifici als Deus. L’aigua de la pluja es barrejava amb les cendres de l’altar produint un lleixiu que combinava i reaccionava amb els residus de la grassa animal. Així, els romans van descobrir que la seva roba quedava més neta si la rentaven a les aigües pròximes als altars dels sacrificis.

Les restes de sabó més antigues es van trobar en pots d’argila d’origen babilònic al cap al 2800 aC. Les inscripcions dels cilindres descrivien la barreja de grasses bullides amb cendres. Aquest és un dels mètodes per a la seva fabricació, però no hi ha menció del seu ús.

La primera referència literària sobre el sabó va ser trobada en unes tauletes d’argila datades a partir del 3r mileni aC de la Mesopotàmia. Aquests expedients contenen una recepta per a fabricar sabó amb una barreja de potassa i oli. En una altra recepta hi ha els ingredients d’una prescripció medicinal del sabó.

Al segle I dC, l’historiador romà Plinio el Viejo va descriure les diverses formes de sabó tou i dur que duien colorants, coneguts com rutilandis capillis, que utilitzaven per a rentar els seus cabells o tenyir-los amb colors brillants.

Potser no van ser els romans els inventors del sabó, però el que sí és cert és que ells van ser qui van estendre el seu ús i la seva producció.

Cap al segle VIII, s’elaborava sabó a Itàlia i Espanya i al segle XIII es va introduir a França. Al principi, la majoria de sabons es van produir a partir de sèu (grassa) de cabra amb cendres de faig.

Després de diversos experiments, es va aconseguir elaborar el sabó d’oli d’oliva, que rep el nom de Jabón de Castilla 100% d’oli d’oliva. És un sabó molt més suau que el que es feia abans.

Cap a l’any 1500, els francesos van introduir els seus descobriments a Anglaterra, on la indústria va créixer ràpidament. En algunes zones del continent americà, el sabó s’elaborava, principalment, en l’àmbit domèstic utilitzant grasses animals.

El 1700 els habitants d’algunes zones obtenien la major part dels seus ingressos de l’exportació de cendres i grasses per a la fabricació de sabó.

CLASSES DE SABÓ

Els sabons medicinals tenen un ús molt extens en la preparació de liniments, ungüents, píndoles ... Sabó de Venècia (medicinal), fet amb oli d’ametlles i sosa càustica.

D’acord amb les propietats del sabó que hom vol fabricar, són grasses com les de sèu d’escuma lenta, poca escuma en l’aigua freda i molta en l’aigua calenta. Quant als sabons d’escuma ràpida, un exemple és l’oli de coco.

Els sabons de consistència suau són els d’oli d’oliva, de girasol, de soja, de mantega de Karité ... i olis de resina d’avet.

L’OFICI DEL SABÓ

Sabonaire: persona que fabrica sabó o en ven. Aquest ofici apareix en forma de gremi a la ciutat de Mallorca el 1493 i a la de València a partir de 1730/40, tot i que la fabricació de sabó hi era anteriorment.

Sabonera (saponaria officinalis): sabó de gitana. Conté saponines i és succedània del sabó.

FES EL TEU PROPI SABÓ

SABÓ DE CALÈNDULA

  • Pètals de calèndula més o menys 100 gr.
  • 30 gotes d’essència de farigola
  • 125 gr. de sosa càustica
  • 750 cl. d’aigua destil·lada
  • 750 cl. d’oli d’oliva verge
  • 50 gr. de civada mòlta

SABÓ D’ARGILA

· 1,5 l. d’aigua destil·lada

· 1,5 l. d’oli d’oliva verge

· 250 gr. de sosa càustica

SABÓ LÍQUID

  • 100 gr. de sabó
  • 420 cl. d’aigua destil·lada
  • De 3 a 6 gotes d’oli essencial de sàlvia
  • De 3 a 6 gotes d’oli essencial de llimona
  • Una cullerada de postre, més o menys, de sàlvia mòlta

GERMEN DE BLAT

  • Base igual que el de calèndula
  • 50 gr. de farina de germen de blat
  • 50 gr. de mel
  • 50 cl. d’oli de germen de blat

ALTRA RECEPTA

  • 3 l. d’aigua destil·lada

  • 3 l. d’oli d’oliva verge
  • ½ Kg. de sosa càustica

LES PROPIETATS DE L’OLI D’OLIVA

L’oli d’oliva verge és ric en àcids grassos. És molt hidratant i té propietats beneficioses per a la pell perquè atrau a la humitat i la manté formant una pel·lícula que fa que no perdi la humitat interior.

Conté vitamina E, que intervé en els processos dermatològics i de recuperació muscular

L’oli d’oliva, a més, no bloqueja les funcions naturals de la pell perquè exerceix les seves pròpies.

La pell pot continuar suant, produint grassa i eliminant la pell morta.

També l’oli de jojoba i de mantega de karité, entre molts altres, tenen aquestes propietats.

Els sabons d’oli d’oliva fan molt poca escuma, més bé són com una crema i són suaus i netegen molt bé. Per això són adequats per a pells delicades, sensibles i per als bebès.

REFRANY

EN CASA DE JABONERO, EL QUE NO CAE, RESBALA

BIBLIOGRAFIA

Ø Paola Romanelli, Elaboración de jabones artesanales.

Ø Dr. Roberts Mc Daniel, Jabones Esenciales.

Ø Susan Cavitch, Guía práctica para hacer jabón.

Ø Janita Morris, Jabones Elaborados de forma artesanal.

Ø Enciclopèdia Catalana

Ø www.autosuficiencia.com

PROVEEDOR:

  • Guinana, S.L
Pol. Ind. Alboraia III
C/ 11, nau 17
46120 Alboraia
VALÈNCIA
Telf. 961869090

Podeu trobar aquests llibres a la web:

www.paidotribo.com


Apunts de classe

Per Eva Moré

Es pot fer sabó per rentar-se una persona i sabó per a rentar la roba.

Pel sabó de les mans es necessita ½ litre d’aigua, ½ litre d’oli d’oliva i 80 g. de sosa càustica.

Per fer sabó de la roba en pastilla, 1 litre d’aigua, 1 litre d’oli i 200 g. de sosa. Si el sabó de la roba es vol en pasta, s’afegirà 2 litres d’aigua.

L’oli ha de ser d’oliva, amb una acidesa entre 0,2-0,4ºC, ja que té unes propietats molt bones per la pell.

Per espessir la mescla es fa servir civada en pols (ja que té propietats molt interessants per la pell), en una quantitat entre 30-50 g. Si s’afegeix una altra planta medicinal (seca), entre la civada i la planta han de fer com a màxim 50 g.

Si es vol afegir aloe o fruita, posar la meitat de l’aigua indicada, ja que tenen molt de líquid.

En cas d’emprar menta o farigola es necessita una mica més de sosa.

Si es vol fer un sabó en capes, cap anar afegint la mescla diferent cada 2 hores.

Si es vol fer un sabó de mel, cal afegir 25 g de cera, 20 g de mel i 30-50 g de civada.

Si es vol que el sabó tingui aroma d’alguna planta aromàtica, el pot deixar macerar la planta en l’oli d’oliva durant un temps o també fer una infusió de la planta i fer-ho servir com a la part d’aigua. També es pot reforçar afegint-hi olis essencials al final del procés.

Finalment, un cop emmotllat, es pot posar planta seca com a decoració.

Un cop s’ha fet el sabó, cal posar-ho en un recipient de plàstic i deixar-lo 1 mes de repòs. ATENCIÓ: no fer-lo servir abans ja que és molt corrosiu.

Si es vol per rentar la roba, n’hi ha prou amb 24-48 h de repòs.